history

Känner inte riktigt för att skriva blogg så istället tänkte jag...

... publicera det jag har hållt på med hela eftermiddagen:


1914 hade nästan hela Afrika blivit europeiska kolonier, något som bara tog ungefär 50 år att genomföra. Tidigare var det afrikanska kungar och hövdingar som styrde detta område, men allt förändrades på grund av européernas maktlystnad. Sedan fanns det även hopp om resurser som kunde ge dem bättre ekonomi, såsom naturtillgångar och slavar.

Kongo som ligger i mitten av Afrika kom att bli den blodigaste koloniseringen, där flest människoliv gick till spillo. Kongoleser hade sedan 1500-talet blivit sålda som slavar till araber och européer, men det var under Kung Leopold II: s tid som härskare över detta område som det verkligt hemska skedde.


Allting startade med att Henry Morton Stanley blev Leopolds agent, Leopold som var kung i ett litet europeiskt land och ville ha mer makt. Det blev Henrys uppgift och i detta brydde sig inte regeringen alls. Han började med att 1879 lägga in handelsplatser i fristaten Kongo och försökte eftersom få hövdingar och kungar att formellt överlämna sina marker. Något som inte alltid gick helt rätt till när mutor, övertalning och våld var en del av metoderna. I Kongo ägde man inte sin egen jord, det ansågs vara orimligt, och detta gjorde övertagandet av landet mycket enklare för Leopold.

USA och Europa ansåg att kraven som Leopold hade på att få äga kolonierna var rimliga och han fick stöd av andra kolonialstater i flera stormaktskonferenser. Detta ledde till att han 1885 kunde utse sig själv som kung över Kongo. Hans metod för att få riktig kontroll över sitt område var inte skonsamma, en armé på 20 000 afrikaner användes och ledde dem gjorde vita officierare.


För att tjäna så mycket som möjligt på kolonierna använde sig kolonisatörerna av tvångsarbete, afrikanerna tvingades att lyda européernas minsta vink. Först var man väldigt intresserade av elfenben men efterhand blev gummi allt mer eftertraktat. Cyklar och bilar var en produktion som ökade och hade stor efterfrågan vilket ledde till en större efterfrågan på gummi. Gummiplantage anlades där klimatet tillät det men det stora problemet var att träden inte kunde tappas på sav förrän efter 10-15 år. Leopold hade en sådan enorm tur eftersom det visade sig att Kongo bestod av minst 50 % regnskog och i dessa kunde man hitta mycket gummiträd.

För att snabbt kunna avveckla dessa träd utvecklades ett grymt system av kolonialtjänstemännen som gick ut på att kvinnorna togs som gisslan. Det enda som kunde få tjänstemännen att släppa kvinnorna var om männen levererade tillräckligt mycket gummi. Om man vägrade eller misslyckades väntade en hård bestraffning.

Konsekvenserna av detta system var förödande. Män och kvinnor dog som flugor i tjänstemännens hårda grepp, och eftersom tvångsarbetarna inte kunde ta hand om sitt jordbruk och fiske fanns det ingen mat vilket ledde till hungersnöd. Hela situationen blev för mycket för många som flydde in i regnskogen för att sedan dö där, de andra som gjorde uppror mot kungen misslyckades och dog istället på det sättet. Man tror att omkring 50 % av Kongos befolkning dog under denna period, men detta berodde mest på sjukdomarna som spreds bland befolkningen. Alla var så pass svaga att det inte var några problem för alla virus att sprida sig. Lung- och tarmsjukdomar, tuberkulos, smittkoppor och så, den värsta av alla, sömnsjukan var bara några av alla. Sömnsjukan, som överförs genom flugor, har symtomen trötthet, avmagring, blodbrist m.m. och leder obehandlad till döden.   


Leopold å andra sidan tjänade massvis med pengar och på det sättet blev hans styre modell för andra kolonier, något som skapade massdöd och sjunkande födelsetal på flera ställen. Det finns en positiv konsekvens också, eftersom rörelsen Internationella mänskliga rättigheter skapades. Alla människor förtjänar respekt.

(avhandling, historia)


Kommentarer
Postat av: kaj

det var jävligt nära att jag läste hela...

2009-04-09 @ 09:00:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0